FELHÍVÁS!

A Magyar Ülnöki Egyesület az ország minden részéből várja azoknak a bírósági ülnököknek a jelentkezését, akik a szervezethez csatlakozni szeretnének!


A tagfelvételről bővebben itt!

 

Olvasnivaló

AZ EMBERI JOK EURÓPAI BÍRÓSÁGÁNAK BÍRÓ VÁLASZTÁSI ELJÁRÁSA
"Ahogy a Panel jelentéséből is kitűnik a legtöbb esetben az Egyezményben részes államok 41%-ban bírókat, 22%-ban egyetemi professzorokat, 13%-ban ügyvédeket és 22%-ban egyéb területről jelölnek a bírákat."

BÍRÓK IS CSATLAKOZNAK  A PEDAGÓGUSOK SZTRÁJKJÁHOZ
"Egy bírók alapította testület közleményben jelezte, hogy szolidaritást vállal a sztrájkolókkal. Mivel a bírók számára speciális jogszabályokban tiltják a sztrájkban való részvételt, ezért a bírák úgy fejezik ki támogatásukat, hogy a tárgyaláson kívül is viselik a fekete talárt." 

ESTI MESE - MESETERÁPIÁS ESZKÖZÖK FOGVATARTOTTAK TÁRSADALMI REINTEGRÁCIÓJÁBAN
"...becsléseink szerint a 18.500 fogvatartotthoz  35.000-40.000  gyermek sorsa kapcsolódik közvetlenül"

MAGYARORSZÁGON A LEGROSSZABB A BÖRTÖNHELYZET EURÓPÁBAN
"...Magyarországon 18270 személy töltötte szabadságvesztését, miközben a börtönök kapacitása csak 12869 főre volt elegendő, ami 142 százalékos helykihasználást jelent."

HALADÉKOT KAPTAK A CÉGEK ÉS A CIVIL SZERVEZETEK
"...az Országos Bírósági Hivatal (OBH) február 19-i tájékoztatása szerint a 81 ezer magyarországi civil szervezetből 53 ezer, vagyis az érintettek 65 százaléka nem hajtotta még végre az előírt változtatásokat."

MEGSZÓLALNAK A BÍRÓK: JOBB ELUGRANI A KÉNYES ÜGY ELŐL
"...valamenyi háttérben nyilatkozó bíró elismerte, hogy a szervezeten belül generálisan létezik és kihat a munkára az a vélekedés, mely szerint inkább ne derüljenek ki a bakik, tilosba tévedések vagy szakmai hibák."

KISBOLTOKKAL KÖZELÍT  AZ ÖNFENNTARTÓ BÖRTÖN
"Akinek van pénze, annak a börtönben magának kell gondoskodnia arról, hogy legyen fogkeféje, fogkrémje vagy épp vécépapírja..."

EGYKOR NÉPI ÜLNÖK - MOST CSAK A JÓZAN, PARASZTI ÉSZ
"...nem szorgalmazza senki, hogy a ülnököket jogi tudással felvértezett emberek váltsák fel, mint ahogy emberi alkalmasságukat sem teszik górcső alá."

EMBERTELEN A TÖKÖLI BÖRTÖN
"Borzalmas állapotokról számolt be az ombudsman a tököli fiatalkorúak börtönének helyszíni vizsgálata után."

HANDÓ TÜNDE: MEGNÖVEKEDETT MUNKATEHERREL SZÁMOL A BÍRÓI SZERVEZET
"Handó Tünde elmondta: nem először találkoznak azzal, hogy dömpingszerűen érkeznek ügyek, erre példaként említette a devizahiteles vagy a magáncsőddel kapcsolatos eljárásokat..."

DR. MISKOLCZINÉ DR. JUHÁSZ BOGLÁRKA: A LAIKUS ELEMEK  RÉSZVÉTELE A BÜNTETŐ BÍRÁSKODÁSBAN
"Régóta foglalkoztatja a jogásztársadalmat az a kérdés,hogy vajon a XXI. századi viszonyok között szükség van-e laikusok részvételére az igazságszolgáltatásban."

BÍRÓSÁGFIGYELŐ: ÖNKÉNTESEKET KERESÜNK
"A PATENT Jogvédő Egyesület 2013-2014-ben Magyarországon elsőként valósított meg olyan programot, amely a párkapcsolati erőszakkal érintett bíróságipolgári peres és nemperes, valamint büntetőügyek tárgyalásainak laikus megfigyelésére irányult."

DR. VIDA JÓZSEF: A LAIKUS ÍTÉLKEZÉSBEN REJLŐ GARANCIÁK, 
avagy a laikus bíráskodás szabályozási reformja a készülő új büntetőeljárási kódex koncepciójában
"Egy kollégám története ejtett gondolkodóba, aki elmesélte, hogy egy korábbi ügyében az ülnökök egyhangú, a tanács elnökének álláspontjával ellentétes döntése a vádlott felmentéséhez vezetett."
 
"A programban részt vevők a bíróságokon tárgyalásokat, ítélethirdetéseket láthatnak, a 18 éves kort betöltött tanulók pedig - előzetes egyeztetést követően - büntetés-végrehajtási intézményekbe is ellátogathatnak."
 
DR. GERBER  TAMÁS: A BÍRÁK ETIKAI KÓDEXÉNEK MEGALKOTÁSÁHOZ VEZETŐ ÚT
"... kérdés volt az, az ülnökökre kiterjedjen, kiterjedhet-e a Kódex hatálya, akik szintén részt vesznek az ítélkezésben és őket eljárásuk során a bírákkal azonos jogok illetnek és nyilván azonos kötelezettségek is kell, hogy terheljenek."


CSEMÁNÉ DR. VÁRADI ERIKA: A GYERMEK- ÉS FIATALKORI BŰNÖZÉS
- "A börtön az embert így megtöri lelkileg. Testileg is, lelkileg is. Olyan lesz az ember, mint egy élő halott. Hogy él az ember, de mégsem..."

A BÍRÓSÁGI ÜLNÖK
- a legtöbb bíróságon ülnöki szoba nincs... kedvező esetben a tárgyalás előtti percekben megismerkedhet az ügy irataival... - Fogarasi József írása

 

 

Érdekességek

  • Hivatásos katona ügyében rendfokozatban hozzá illő katonatisztet kell az ítélkező tanácsba delegálni, fiatalkorúak esetén kötelező érvényű, hogy az egyik ülnök pedagógus legyen.
  • A tapasztalatok szerint dolgozó, munkaviszonyban álló emberek nem szívesen jelentkeznek ülnöknek, hanem elsősorban nők, munka nélkül lévő, de iskolázott emberek szeretnének, s főként jól képzett nyugdíjasok.