Ajánljuk

Interjú

Dr. Herke Csongor tanszékvezető egyetemi tanárral, az MTA doktorával az új büntetőeljárási törvény tervezetéről, a várható újításokról

"Az országgyűlés plénuma előtt az új büntetőeljárási törvény tervezete. "A javaslat a jelenleginél sokkal gyorsabb és egyszerűbb eljárásra törekszik" – mondja Herke Csongor tanszékvezető egyetemi tanár, aki maga is közreműködött annak kidolgozásában."

Könyv

Dr. Görgényi Ilona: Kárjóvátétel a büntetőjogban, mediáció a büntetőügyekben

"A mediáció nemzetközi szintű fogalom-meghatározásait, tipologizálását, a kapcsolódó büntetőjogi elveket és a mediációs eljárás alapelveit, jogi garanciáit részletesen elemzi a szerző. Bemutatja továbbá..."

Badó Attila: Bírák talár nélkül. Az ülnökök szerepe a német igazságszolgáltatásban a magyar reformok tükrében

"A lakosság számát is figyelembe véve mintegy két és félszer annyi laikus bíró kerül megválasztásra a Németországi Szövetségi Köztársaságban Magyarországhoz képest egy ciklusban, ami komoly, az állampolgárok tömegeit megmozgató néprészvételi rendszert jelent az igazságszolgáltatásban."

Magyar Nemzet: Ezért nem érvényesül a népakarat a bíróságokon 

A jogrendszer – kissé képmutatóan – úgy tesz, mintha az ülnök a bíróval egyenrangú volna.

10 dolog, amiben Handó Tünde bírósági hivatala a rendszerváltás előtti időket idézi

Már csak az a kérdés, hogy az Alkotmánybíróság és az Emberi Jogok Európai Bírósága is készen áll­-e arra, hogy górcső alá vegye a magyar bírósági rendszer működését...

Büntetés nélküli nevelés konferencia

Mert lehet hatékonyan, jól meghatározott keretekkel gyereket nevelni, büntetés nélkül

Bűnügyi túra

Elhíresült gyilkosságok, rablások és szórakozóhelyek helyszíneinek megtekintése a Budai Várban és környékén az Imagine Budapest szervezésében
 

Reginald Rose: 12 dühös ember

Tizenkét ember. Köztük egy ismert, hivatásos színésznő. Ő civil a tárgyalóteremben. Tizenketten egy tárgyalás után, összezárva. Van köztük bíró, ügyész, ügyvéd, joghallgató. Ők értik a bíróság nyelvét, de civilek a színpadon. Adott még egy hírigazgató, egy egyetemi docens, egy helytörténész, az egyetemi színház vezetője és egy biztosítási tanácsadó.Ők azok a kiválasztottak, akik Önök előtt érvelnek, vitáznak, döntenek egy fiatal fiú sorsáról: bűnös vagy sem?! 

 

Ítélet Magyarországon

Dokumentumfilm a romagyilkosságokról

 

Rendőrség-történeti  Múzeum 

A rendőrségi és kriminalisztikai történeti anyagok bemutatása mellett sorra veszik a kiemelkedő bűncselekményeket. De itt látható többek között Rózsa Sándor koponyája és a híres rendőrkutya, Kántor preparált teste is.

Könyv

Kovács Mihály:
Börtönben szabadon

30 év börtönre írélt, mai is börtönben lévő rab önéletrajzi regénye

Kengyel Miklós:
Perkultúra

A bíróságok világa - A világ bíróságai

Czibere Ibolya:
Nők mélyszegénységben

Személyes életvilágok és cselekvési perspektívák a mélyszegénységben élő nők mindennapjairól

Béli Gábor:
A nemesek négy bírója

A szolgabírók működésének
első korszaka 1268-135

Fiáth Titanilla: Börtönkönyv
Kulturális antropológia a rácsok mögött

 

FELHÍVÁS!

A Magyar Ülnöki Egyesület az ország minden részéből várja azoknak a bírósági ülnököknek a jelentkezését, akik a szervezethez csatlakozni szeretnének!


A tagfelvételről bővebben itt!